Omega-3 Orange

OPTI OMEGA-3 ORANGE

Omega-3 snižují krevní tlak

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak postihuje více než 1/3 obyvatel vyspělých zemí. Za hypertenzi označujeme opakovaně zvýšený krevní tlak nad hodnoty 140/90 mmHg. Tento stav představuje závažný zdravotní problém, který se spolu s aterosklerózou podílí na vzniku srdečního infarktu a cévní mozkové příhody. Není-li hypertenze léčena, poškozuje celou řadu orgánů (ledviny, oči, velké i malé cévy). Omega-3 mastné kyseliny snižují krevní tlak hned několika mechanismy.

 

Co říká věda?

Klinické studie dokumentují, že konzumace omega-3 vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění včetně hypertenze a arytmií [1]. Střednědobá (4 měsíce trvající) suplementace EPA a DHA snížila krevní tlak u mírně hypertenzních pacientů. Příjem EPA činil 2,04 g/den a DHA 1,4 g/den, jako placebo byl použit olivový olej. Již po 2 měsících jedinci dosáhli průměrného snížení systolického tlaku o 6 mmHg a diastolického o 5 mmHg [2]. I další studie [3] uvádí, že DHA může být účinným prostředkem ke snížení krevního tlaku a srdeční frekvence a může mít pozitivní efekt na zlepšení vaskulárních funkcí. Poukazuje však, že účinek podávání EPA a DHA závisí na cílové populaci.

Byl prokázán antihypertenzní efekt omega-3 mastných kyselin, jež může být zprostředkován zlepšenou vazodilatační funkcí cév [4, 5], sníženým periférním odporem cév [5, 6] a zlepšenou cévní kompliencí [7]. Rovněž se ukázalo, že zvýšený endoteliální relaxační efekt nastal díky supresi tromboxanu A2 nebo cyklických endoperoxidů spolu s možným zvýšením syntézy endoteliálního oxidu dusného [5].

Rybí olej snižuje krevní tlak a to hned několika mechanismy. Jednak podporuje tvorbu oxidu dusného (NO), sloučeniny s významnými vázodilatačními schopnostmi. Zjistilo se též [8-10], že konzumace rybího oleje vede ke snížení vaskulární reaktivity předloktí na angiotenzin II a noradrenalin. Předpokládá se, že tento supresivní efekt omega-3 mastných kyselin je částečně modifikován prostanoidy, které vznikají v cyklooxigenázových metabolických drahách [11].

V jedné studii [12] bylo zjištěno, že u potkanů, jímž byla podávána DHA, došlo ke snížení plasmatické hladin noradrenalinu. Zvýšené adenyl puriny jako např. ATP, které jsou spontánně uvolňovány ze segnentů kaudáních artérií v důsledku noradrenalinu, byly signifikantně negativně asociovány s hodnotami krevního tlaku. Díky ovlivnění kompozice mastných kyselin v buněčných membránách se též spekuluje, že po podání DHA může být akcelerováno uvolnění ATP z endotelu cév, což ve spojení se sníženými hladinami noradrenalinu v plasmě může vést k redukci krevního tlaku [12].

Reference

  1. Alexander, J.W., Immunonutrition: the role of omega-3 fatty acids. Nutrition, 1998. 14(7-8): p. 627-33.
  2. Prisco, D., et al., Effect of medium-term supplementation with a moderate dose of n-3 polyunsaturated fatty acids on blood pressure in mild hypertensive patients. Thromb Res, 1998. 91(3): p. 105-12.
  3. Mori, T.A., Omega-3 fatty acids and hypertension in humans. Clin Exp Pharmacol Physiol, 2006. 33(9): p. 842-6.
  4. Shimokawa, H. and P.M. Vanhoutte, Dietary omega 3 fatty acids and endothelium-dependent relaxations in porcine coronary arteries. Am J Physiol, 1989. 256(4 Pt 2): p. H968-73.
  5. Yin, K., Z.M. Chu, and L.J. Beilin, Blood pressure and vascular reactivity changes in spontaneously hypertensive rats fed fish oil. Br J Pharmacol, 1991. 102(4): p. 991-7.
  6. Chu, Z.M., K. Yin, and L.J. Beilin, Fish oil feeding selectively attenuates contractile responses to noradrenaline and electrical stimulation in the perfused mesenteric resistance vessels of spontaneously hypertensive rats. Clin Exp Pharmacol Physiol, 1992. 19(3): p. 177-81.
  7. McVeigh, G.E., et al., Fish oil improves arterial compliance in non-insulin-dependent diabetes mellitus. Arterioscler Thromb, 1994. 14(9): p. 1425-9.
  8. Lorenz, R., et al., Platelet function, thromboxane formation and blood pressure control during supplementation of the Western diet with cod liver oil. Circulation, 1983. 67(3): p. 504-11.
  9. Yoshimura, T., et al., Effects of highly purified eicosapentaenoic acid on plasma beta thromboglobulin level and vascular reactivity to angiotensin II. Artery, 1987. 14(5): p. 295-303.
  10. Chin, J.P., et al., Marine oils dose-dependently inhibit vasoconstriction of forearm resistance vessels in humans. Hypertension, 1993. 21(1): p. 22-8.
  11. Chin, J.P., A.P. Gust, and A.M. Dart, Indomethacin inhibits the effects of dietary supplementation with marine oils on vasoconstriction of human forearm resistance vessels in vivo. J Hypertens, 1993. 11(11): p. 1229-34.
  12. Hashimoto, M., et al., The hypotensive effect of docosahexaenoic acid is associated with the enhanced release of ATP from the caudal artery of aged rats. J Nutr, 1999. 129(1): p. 70-6.

Články

Omega-3 nejsou pouhým hitem

Na otázku, jaký potravní doplněk si nejvíce považuji, bez vyčkávání odpovídám: „Omega-3 mastné kyseliny“. Proč? Věřte, že důvodů je mnoho.

Kvalita rybího oleje I.

Největší problém většiny produktů s rybím olejem na trhu je ten, že jednoduše nejsou dost dobré. Proč? Chcete-li dosáhnout na prodeji rybího oleje maximální zisk, pak zkrátka musíte šetřit na kvalitě.

Nejvýhodnější cena na trhu 229Kč Nejvýhodnější cena na trhu 229Kč
100% přírodní bez chemikálií Źádný rybí zápach Příjemná chuť pomeranče