Omega-3 snižují riziko kardiovaskulárních chorob v důsledku pozitivního ovlivnění lipidů v krvi
Kardiovaskulární choroby patří k nejčastějším příčinám předčasných úmrtí v České republice. Jedná se o typické multifaktoriální choroby, jež mají jistě svou genetickou podmíněnost, avšak o riziku jejich propuknutí rozhodují především tzv. enviromentální faktory jako je např. strava a životní styl. Mezi nejčastější komplikace této skupiny chorob patří aterosklerotické změny na tepnách, zvýšený krevní tlak a tvorba prozánětlivých látek. Na nesčetném počtu studií byl prokázán příznivý vliv příjmu omega-3 mastných kyselin na tyto jmenované komplikace.
Co říká věda?
Na velkých epidomologických studiích bylo prokázáno, že omega-3 mastné kyseliny jsou asociovány s významnou redukcí mortality v důsledku kardiovaskulárních chorob a to i u pacientů bez předchozího výskytu tohoto onemocnění [1].
Prospektivní data poukazují, že příjem rybího masa minimálně jednou týdně může vést ke snížení rizika náhlých srdečních úmrtí u mužů [2].
V klinických studiích byla zaznamenána signifikantní redukce (40%) náhlého srdečního úmrtí u pacientů po prodělaném akutním infartktu myokardů, pokud byli léčeni minimálně 1g omega-3 mastných kyselin denně (buď jako konzumace ryb nebo suplementace). Tato zjištění vedla k doporučením společností American Heart Association a European Society of Cardiology k vyšší konzumaci ryb nebo příjmu omega-3 v dávce 1g/den jako primární a zejména sekundární prevence kardiovaskulárních onemocnění [3].
Přidání vysoce koncentrovaných omega-3 mastných kyselin ke standardní léčbě v rámci sekundární prevence po infarktu myokardu se v rámci hodnocení socioekonomického aspektu v 5 zemích jeví velmi pozitivně [4].