Omega-3 blokují absorpci cukrů a tím tlumí odpověď inzulínu
Uvádí se, že v Čechách je v současnosti 1 milion diabetiků a těch, kteří mají poruženou glukózovou toleranci, bude zřejmě ještě mnohem více. K základní dietetické prevenci patří cílená kontrola vzestupu hladin krevního cukru. Proto cílená blokace rychlého přestupu glukózy ze střeva do krve velmi racionální. Teorie říká, že mixování živin ovlivňuje rychlost absorpce glukózy ze střeva, jinými slovy snižuje glykemický index konzumovaných sacharidů. Není již tolik známo, že změna poměru příjmu mastných kyselin též zasahuje do transportu glukózy ze střeva do krve. Polynenasycené mastné kyseliny zejména pak omega-3 tlumí glukózový trasport a příznivým způsobem ovlivňují vzestup glukózy v krvi a inzulínový peak.
Co říká věda?
Změna poměru polynenasycených ku nasyceným mastným kyselinám ve stravě příznivě ovlivňuje věkem podmíněné změny intestinální absorpce glukózy [1].
Zjistilo se, že diabetičtí potkani se zvýšenou jejunální a ileální absorpcí glukózy, kteří byli krmeni polynenasyacenými mastnými kyselinami, snížili absorpci glukózi. Tento efekt nelze přičíst alternaci intestinální morfologie membrán kartáčového lemu resp. obsahu cholesterolu a fosfolipidů v membránách. Tato studie předpokládá, že manipulace s obsahem tuku ve stravě může sehrávat důležitou roli v normalizaci zvýšené intestinální absorpce glukózy u potkanů s diabetem [2].
Transport glukózy a fruktózy ze střeva je do značné míry podmíněn aktivitou specifických transportérů. Izokalorický příjem tuků při změně poměru nasycené/polynenasycené mastné kyseliny vede ke změnám aktivního a pasivního transportu pro monosacharidy. Změny v poměru jednotlivých tuků ve stravě stimulují druhého posla, modulují expresi genu pro transportní proteiny a enzymy metabolizující lipidy v mikrosomální membráně enterocytů [3].
Změna zdroje omega-3 mastných kyselin (rostlinný olej - 18:3 omega-3 versus rybí olej - 20:5 omega-3) ovlivňuje mukózní vrstvu tenkého střeva ve smyslu vyššího vstřebávání hexóz ze střeva. Rybí olej vykazuje anti-absorpční efekt vůči D-glukóze v jejunu [4].