Omega-3 podporují spalování tuků – zvyšují aktivitu lipolytických genů
Omega-3 jsou bioaktivní látky, které zasahují do složitých metabolických systémů již na úrovni genu. Jedním z mechanismů, jak mohou přispívat k redukci tělesné hmotnosti je přímé ovlivnění enzymů, které se podílejí na spalování tuků.
Co říká věda?
Nedávná studie [1] zjistila zvýšenou beta-oxidaci mastných kyselin v hepatocytech po podávání EPA nikoliv však po kyselině olejové. Takto stimulováná beta-oxidace mastných kyselin byla asociována se zvýšenou aktivitou karnitin-palmityl transferázy (CPT-1) avšak bez přímého ovlivnění proteinové exprese. Podávání EPA zvýšilo procentuální podíl této mastné kyseliny v mitochondriální membráně. Autoři studie tak předpokládají, že EPA zvyšuje aktivitu CPT-1 a beta-oxidaci v adipocytech hlavně díky alternaci struktury a dynamiky mitochondriálních membrán.
Ukázalo se, že anti-adipogenetický účinek podávání EPA a DHA může být vyvolán metabolickou adaptací v tukových buňkách a to zvýšením beta-oxidace a up-regulace mitochondriální biogeneze [2]. I další studie pak popisuje, že EPA moduluje lipidový metabolismus stimulací lipolýzy a že je tento stav asociován s indukcí exprese lipolytických genů a zároveň se supresí exprese adipogenetických genů v 3T3-L1 adipocytech [3].